Les valseuses

Eye on Isabelle Huppert

zondag 14 juli 2019 13:00 - 14:55
Deuren open
12:15 - 13:30
Locatie
Blauwe filmzaal
Genre
Film
Kijkwijzer
12 jaar en ouder geweld seks discriminatie grof taalgebruik Grof taalgebruik Geweld vanaf 12 jaar Discriminatie Seks
Beschrijving
Bertrand Bliers bekendste film is een toonbeeld van de 'vrijheid blijheid'-moraal van de jaren zeventig, toen alles kon en niets moest (behalve seks). Isabelle Huppert is in de ontregelende zedenkomedie te zien als vrijgevochten tiener, in een van haar eerste rollen. In Les valseuses braken Gérard Depardieu en Patrick Dewaere door als brutale criminelen, die Frankrijk afschuimen op zoek naar vertier, en zich vermaken met diefstal en beroving, mishandeling en aanranding. Provocatie, terreur en misogynie zijn de anarchistische antihelden niet vreemd, getuige de voortdurende vernedering van het meisje van lichte zeden gespeeld door Miou-Miou. Na een teder ménage-à-trois met een eenzame vrouw, een ex-gevangene (Jeanne Moreau) lijken de jongens volwassener geworden.

----------------------

“Anarchistische zwarte schelmenkomedie. Vrolijke verwikkelingen worden afgewisseld door wrede, misogyne grappen.” - ★★★★ VPRO Cinema


______________________________

DI 16 JULI | FILMKRANT.LIVE
Inleiding door Filmkrantjournalist Sasja Koetsier
Aanvang: 19.30

Wil je nog meer over films weten? De Filmkrant komt LIVE in Gigant bij deze film een inleiding verzorgen. Elke maand verzorgen Filmkrant medewerkers door heel Nederland, inleidingen bij de Must-see films, geselecteerd door De Filmkrant.

Dit FILMEXTRA programma wordt u zonder extra kosten op uw filmkaartje aangeboden.
______________________________ 


EYE on Isabelle Huppert
Eén van de grootste Franse actrices van de afgelopen decennia verdient het om een keer vol in de spotlights te worden gezet. Vanaf haar kleine maar indrukwekkende rol in Les valseuses (1974) en haar internationale doorbraak La dentellière (1977, Hupperts lievelingsfilm) speelde ze in meer dan 110 films. Werkte ze samen met o.a. Steven Spielberg, Martin Scorsese en Billy Wilder en won ze de prijs voor de beste actrice in Cannes, een Golden Globe, twee Césars, drie European Film Awards en vier acteerprijzen op het Filmfestival van Venetië, en werd voor Elle genomineerd voor een Oscar.

Met haar raadselachtige aantrekkingskracht is Huppert er niet op uit om te charmeren. Haar personages houden vaak de touwtjes strak in handen om plotseling iets schokkends en impulsiefs te doen. En achter een gladde façade worstelen haar personages met neurosen en obsessies, vol ingehouden emoties – een vulkaan die op uitbarsten staat.

GIGANT vertoont in juli en augustus een selectie van vier films die een hommage brengen aan de fenomenale actrice Isabelle Huppert.

LES VALSEUSES (1974)
14 & 16 juli

LA DENTELLIÈRE (1977)
21 & 23 juli

LA CEREMONIE (1995)
28 & 30 juli

LA PIANISTE (2001)
4 & 6 augustus

Dit programma is in samenwerking met EYE film Amsterdam.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden